Mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking officieel in productie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 5 juli zijn de eigendomsrechten van de door Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelde mini-ijslolly, de Frodio, overgedragen aan Frodio BV. Een jong bedrijf dat zich volledig gaat richten op het produceren en in de markt zetten van deze mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking.

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, moeten letten op hoeveel vocht zij binnenkrijgen, zij mogen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 ml vocht per dag. Dit is vaak moeilijk vol te houden. Daarom ontwikkelde Ziekenhuis Gelderse Vallei in 2015 een ijslolly voor patiënten met een dorstgevoel: De Frodio. Via de samenwerking in de Alliantie Voeding in de Zorg heeft het ziekenhuis de expertise van Wageningen University (WUR) en het Reuk- en smaakcentrum bij de ontwikkeling van de Frodio kunnen inzetten. Zo zijn er samen met de WUR verschillende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar de dorstlessendheid van de Frodio ondanks het beperkte volume.

Dit resulteerde in de Frodio, een ijslolly die bestaat uit slechts 10cc water. Hierdoor kunnen patiënten vaak een tussendoortje nemen tegen de dorst, zonder dat zij veel vocht binnen krijgen. Patiënten kunnen kiezen uit de smaken citroen, framboos, munt en naturel.

De Frodio is echter niet alleen een uitkomst voor mensen met een vochtbeperking.  Ook voor kinderen, patiënten voorafgaand aan de operatie, patiënten die aan hun kaak of gebit zijn geopereerd, bij chemotherapie en in de ouderenzorg kan de Frodio een uitkomst zijn.

Overdracht rechten

Al snel toonden andere zorginstellingen belangstelling voor de Frodio. Een ziekenhuis is echter geen mini-ijslolly fabriek. Om aan de vraag van andere zorginstellingen te kunnen voldoen schakelde Ziekenhuis Gelderse Vallei dan ook jonge ondernemers in. Deze hebben vervolgens het bedrijf Frodio BV opgericht en op 5 juli zijn de eigendomsrechten overgedragen.

Frodio BV

Frodio BV staat en gaat ervoor om iedereen van de Frodio te voorzien en zo duizenden mensen in Nederland te helpen. Frodio BV is een jong en gemotiveerd team dat is ontstaan in oktober 2016.