Historie ijslolly
Op de afdeling Nefrologie en Cardiologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) hebben de verpleegkundigen een ijslolly ontwikkeld. De Frodio. Deze ijslolly is ontwikkeld voor patiënten met een vochtbeperking. Deze patiënten lijden aan:
- een (chronische) nierinsufficiëntie, die vaak behandeld wordt met een vorm van dialyse;
- cardiale problemen, waaronder bijvoorbeeld hartfalen;
Door deze vochtbeperking mogen de meeste patiënten maximaal 1000 ml vocht per dag binnen krijgen. Regelmatig geven patiënten aan dat dit moeilijk vol te houden is omdat ze continue dorst hebben. Dit dorstgevoel heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven en welzijnsbevinden.
Binnen de ZGV krijgen patiënten een ijslolly om het dorstgevoel te verminderen. De ijslolly heeft een klein volume (10cc) en heeft bijna geen invloed op de vochtinname. Een patiënt kan meerdere Frodio’s op een dag nuttigen zonder teveel vocht binnen te krijgen. De verpleegkundigen krijgen vaak de reactie dat de ijslolly goed helpt tegen het dorstgevoel. De Frodio is beschikbaar in de smaken citroen, framboos en mint.
Patiëntgerichte zorg
In de zorg wordt staat het thema ‘Patiëntgerichte zorg’ steeds meer centraal. Dit idee draagt hieraan bij. De ijslolly is afgestemd op de individuele behoefte van een patiënt met een vochtbeperking. Het primaire zorgproces wordt ondersteund en zowel de kwaliteit van zorg als de kwaliteit van leven wordt verbeterd.
De Frodio is bewezen welzijnsbevorderend. Daarom wordt deze inmiddels ook toegepast bij andere specialismen. Denk hierbij aan de kinderafdeling, oncologie, voor- en na de operatie en de Intensive Care.
Waar het begon
De Nierstichting rijkt elk jaar de Maria ter Welle prijs uit. In 2015 won de Frodio deze prijs. Aan deze prijs was een geldbedrag van €10.000,- verbonden. Dit geld is gebruikt voor verder onderzoek en ontwikkeling van de Frodio.
Door deze prijs kwam de ijslolly in een stroomversnelling terecht. Binnen de hele provincie, maar ook vanaf andere plekken in Nederland, kreeg de Frodio media-aandacht. In zowel de krant als op Twitter en op verschillende nieuwssites kreeg de Frodio aandacht. Er was een andere aanpak nodig. Dit heeft ertoe geleidt dat dit bedrijf opgericht is.
Onderzoek
De Wageningen Universiteit (WU) heeft onderzoek gedaan naar de wetenschappelijke onderbouwing van de ijslolly. Er is gekeken naar smaken, samenstelling en texturen, en de invloed op de speekselproductie hiervan. Hieruit is gebleken dat de Frodio veel potentie heeft vanwege het verfrissende karakter.